Välkommen till expeditionskolan

För dig som vill kunna planera och utföra expeditioner, lära dig att packa, navigera och klä dig rätt samt få sjukvårdskunskap värdig en fjällguide.

För dig som har drömt om fjäll, glaciärer och orörd arktisk natur.

För dig som inser att du kan få både och.

Expeditionsskolan

Har du drömmar om längre turer utanför spåret, vägen eller pisten? Vill du komma ut i den stora vildmarken på ditt livs äventyr? Är du på väg att planera en riktig expedition? I Expeditionsskolan går vi steg för steg igenom det just du behöver kunna och vara förberedd på, för att kunna ta dig ut på längre turer på egen hand. Målet är att du ska komma ut väl rustad med de verktyg du behöver för att planera och faktiskt genomföra både kortare och längre expeditioner i extrema miljöer – och vi vill ge dig Svalbard som inspirationskälla! Här finns glaciärer, kyla, midnattssol, isbjörn och oändliga vidder. Detta är extrema Arktis, som få upplever annat än igenom skärmen. Vi ska ut i elementen och utmana oss, och lära oss ta hand om oss själva och varandra i den råaste av rå natur. Vi är en liten grupp för att vara säkra på att alla får personlig vägledning genom hela kursen och att säkerheten tillvaratas.

Första hjälpen i Vildmark

Att hantera en olycka ute i vildmarken är något helt annat än inne i stan. Väder och vind, terräng, evakueringsmöjligheter och packning är några av sakerna som är unika i ett vildmarksscenario. Inte minst så är det du som står där och ska kunna hantera det som hänt. Detta kräver både teoretisk kunskap men även gott om praktisk träning, och vart bäst är det att göra detta än i ett av världens sista vildmarker! Efter denna kurs kommer du känna dig trygg med att vara först på plats i händelse av en olycka, kunna ta hand om livshotande tillstånd samt veta när det är dags att ringa efter hjälp och hur du tar dig till den! Medicinskt kursansvarig är Olivia Kiwanuka, som inte bara har mångårig erfarenhet som expeditionsläkare i bla Arktis, Centralasien och Nepal, utan också vet hur man lär ut kunskapen på ett roligt och begripligt sätt.

Svalbard

Svalbard är en grupp öar långt norr i Arktis, hem till lika många isbjörnar som människor. Vädret, isoleringen, kylan och djurlivet ställer helt andra krav på dig som resenär än en vanlig destination och vi tar din säkerhet på största allvar. Calle är Arctic Nature Guide, glaciärinstruktör och fastboende på Svalbard sedan 8 år. Han har jobbat som guide på otaliga utsatta turer i områdena vi ska röra oss i, och har en outtömlig bakgrundskunskap om Svalbard – säkerheten, geografin, biologin, historien.

Fakta

Datum24-30 april 2017
Pris26 900 SEK
SvårighetsgradGrad 3 av 5
God fysisk form
Antal deltagareMinst 4
Max 8
BokningSkicka ett mail så kontaktar vi dig inom 5 dagar
BoendeDel i dubbelrum. Mary-Ann's Polarrigg Longyerbyen.

IMG_20160407_120028

Kursinnehåll

12999518_10156809103230402_1668145483_o

Akut omhändertagande i vildmark
Nedkylning och frostskador
Benbrott och andra skador
Förflyttningar i blandad terräng
Hjärt-lungräddning
Första hjälpen-kit
Navigation
Överleva på Svalbard

Utrustning och klädsel
Mat på tur
Riskanalys
Grundläggande meteorologi
Expeditionsplanering
Gruppdynamik
Att sätta upp camp
Lavinsäkerhet

Dag för Dag

Dag 1 LONGYEARBYEN

Teori och Svalbardinfo “Vi kvarterar in oss i världens nordligaste och mysigaste hotell, Mary-Anns Polarrigg. Där tar vi en presentation och genomgång av den kommande veckan. Calle tar oss med till museet för en introduktion till Svalbard och guidar oss igenom dess fascinerande historia. Sedan sätter vi igång! Vi varvar teori med praktik och går steg för steg igenom sjukvård ute i fält – inte bara med en varm kaffekopp i handen, men också ute i den bitande kylan!

Dag 2 LONGYEARBYEN

Teori och praktik i Longyearbyen. Expeditionsskolan är inte semester i traditionell mening! Hela dagen är vi i kurslokalerna och ute i kylan och går igenom L-ABCDE, hypotermi, klädsel, meterologi, riskanalys och turplanering. Vi går igenom packning av pulka inför nästa dagars turer. Vi kommer att se, känna på och praktisera med våra första hjälpen-kit. Ute känner vi på hjärtlungräddning, blödningar, förflyttningar och avslutar med ett isbad!

Dag 3 ISGROTTA

Ute hela dagen. Vi går igenom klädsel, säkerhet och gruppdynamik under vår fjälltur som kommer att ta större delen av dagen. Målet är isgrottan på glaciären Larsbreen, som är en naturlig smältvattenskanal så spektakulär att den måste upplevas. Vi fortsätter jobba med sjukvårdsmomenten från dag 2 ute i praktiken. Under hela kursen kommer vi kursledare ha korta individuella evalueringssamtal med alla er deltagare, för att vi lättare ska kunna nå allas personliga mål på det sätt som passar bäst för var och en.

Dag 4 HJORTHAMN

Halvdagstur ute och intensivt program inne! Under skidturen till Hiorthamn går vi igenom navigation i vad som lätt kan bli tuffa förhållanden med få referenspunkter i total whiteout. Hiorthamn är en spännande plats på andra sidan Adventfjorden som har mycket historia väl värd att ta en titt närmare på. Tillbaka i Longyearbyen packar vi inför morgondagens avresa och avslutar med ett examensprov för certifiering.

Dag 5 ESMARKBREEN

Första delen av dagen tillbringas på bekväma Langøysund, båten som ska ta oss till Ymerbukta och glaciären Esmarkbreen för vår skidtur. Ombord tar vi upp glaciärteori och isbjörnsäkerhet, samt genomgång av lägerslagning. Vid lunchtid blir vi avsläppta på havisen för avmarch upp till spektakulära Esmarkbreen, full av sprickor. Här går vi igenom principerna för glaciärvandring och slår läger en bit upp på glaciären.

Dag 6 ESMARKBREEN

Ute på tur hela dagen och utnyttjar terränget och förhållandena till olika övningar och scenarios. Lavinperspektiv hela dagen, för att vi ska bli vana att tänka lavinsäkerhet. Vi går på tur i ett av de vackraste områdena på hela Svalbard. När eftermiddagen kommer slår vi oss ner och provar att få till en riktigt snygg snögrotta att sova i för natten!

Dag 7 ESMARKBREEN – BARENTSBURG – KURSAVSLUT

Sista dagen på tur tar vi oss ner till fjorden och fortsätter öva glaciärsäkerhet och lavinsäkerhet. Har vi tur stöter vi på Kungen av Arktis nere på havisen – det har hänt förr! På båten tillbaka summerar vi upp våra upplevelser och lärningsmål, men det är inte slut än! Vi stannar till i den ryska gruvbyn Barentsburg, får en visning i byn av en lokal rysk guide och chans att smaka på världens nordligaste, kalla ryska öl. Tillbaka i Longyearbyen avslutar vi med festmiddag!Pris och detaljer

Priset inkluderar:
Svensk-norsk guide, Calle Schönning
Svensk-norsk expeditionsläkare, Olivia Kiwanuka
Alla aktiviteter enl programmet
Lån av utrustning
Adventure Medicines Wilderness First Aid kit
Certifiering Första Hjälpen i Vildmark
HLR-certifiering
Del i dubbelrum på Mary-Ann’s plarrigg
All mat samt alkoholfri dryck
Transport till och från flygplatsen Longyearbyen

I priset ingår inte:
Flyg t/r Longyearbyen
Reseförsäkring och avbeställningsskydd

IMG_20160328_150048

Kontakt

Ring oss på +46736382580, skicka ett mail på info@adventuremedicine.se eller ett meddelande!

IMG_20160418_114613

IMG_20160418_114214