Adventure Medicine logga original grön
Logga in
Kontakt

Akut Omhändertagande i Vildmark

Vad gör du om någon har skadat sig? Eller mår dåligt? Vet du hur man stoppar livshotande blödningar eller tar hand om en stukad fot? Låt våra experter göra dig trygg med att vara först på plats! En omfattande teoretisk e-utbildning samt två fullspäckade dagar som gör dig redo för ditt nästa äventyr! Våra instruktörer är legitimerade läkare och sjuksköterskor med stor egen erfarenhet av både friluftsliv och akut omhändertagande i vildmark.

För dig som har köpt AOV e-utbildning och anmäler dig till kursen inom 6 mån ger vi 25% rabatt vid anmälan till den praktiska delen som krävs för certifiering.

Då du får omedelbar tillgång till kursen räknas den som påbörjad i och med köp. Därmed gäller ej ångerrätten. Läs mer om villkoren här.

Kursort: se beskrivningen nedan.

Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta oss!

Beskrivning
Mer Information
Recensioner

Beskrivning

AOV är kursen för dig som vill lära dig att agera rätt i händelse av en olycka, och allvarlig sjukdom, oavsett om det är på Upplandsleden eller i Patagonien. Målsättningen är att du ska bli trygg med att vara först på plats vid en olycka, lära dig värdera symptom och resonera kring evakuering.

Kursen består av tre delar: teoretisk e-utbildning, diskussioner i seminarieform samt praktiska övningar.

E-utbildningen sker hemma och du kan ta del av den teoretiska delen i lugn och ro i din egen takt. Du genomför även den teoretiska examinationen hemma.

Under två mycket intensiva dagar varvar vi falldiskussioner med praktiska övningar, såsom hjärt-lungräddning, stabilisering av benbrott och omhändertagande av sårskador, med verklighetsnära scenarioövningar.  Vi nöjer oss inte förrän alla studenter behärskar teknikerna på egen hand.

Sammanlagt tar kursen ca 4 dagar i anspråk, så beräkna ca två dagar för inläsning och e-utbildning utöver 2-dagarskursen. Kursdeltagaren har tillgång till materialet 3 mån innan kursen och 1 månad efter.

Du kommer att testas ordentligt med både skriftligt och praktiskt prov för att säkerställa att du har lärt dig det du ska. Godkända elever erhåller Adventure Medicine’s certifiering i Akut Omhändertagande i Vildmark (AOV), vilket mer än motsvarar fjälledarnormens krav. Certifikatet är giltigt i tre år, och kan förlängas genom att gå vår re-certifieringskurs.

I kursavgiften ingår även boken  "Vildmarksmedicin - första hjälpen och sjukvård på tur och expedition", lunch, förmiddags- och eftermiddagsfika samt kursdiplom och certifieringar.

Då du får omedelbar tillgång till kursen räknas den som påbörjad i och med köp. Därmed gäller ej ångerrätten. Läs mer om villkoren här.

Detaljerat kursinnehåll

 1. Akut bedömning av skadad enligt L-ABCDE principen
 2. Stoppa stora blödningar
 3. Sårvård i fält
 4. HLR-certifiering
 5. Frakturer och stukningar
 6. Skall- och nackskador
 7. Hantera allvarliga allergiska reaktioner
 8. Hantera feber och infektioner
 9. Hantera nedkylning och frostskador
 10. Översikt över symptom som bröstsmärta, magont och huvudvärk
 11. Korrekt dokumentation och kontakt med sjukvård
 12. Gruppdynamik och ledarskap


Kursorter 

Stockholm: Lida friluftsgård
Åre: Spiragården, Undersåker

 

Mer information

Mer information

Recensioner

 1. Betty Hedman

  Kursen AOV gav mig inte bara ny kunskap utan byggde också självförtroende att agera om olyckan skulle vara framme.

  Med pedagogisk blandning av teori och praktik, tydliga och mycket kunniga instruktörer fick vi ut extra mycket av de tre utbildningsdagarna.
  Jag uppskattade särskilt mycket att det även fanns plats för många diskussioner och frågor. Mindre kul var förstås tentamens-momentet men det känns seriöst att vi blev testade.

 2. Tor Hakefelt (verifierad ägare)

  AOV var en synnerligen intensiv upplevelse, i positiv bemärkelse. Utan att gå över gränsen utnyttjades tiden maximalt av kursledarna som brann av lust att lära ut detta som, om det inte går som planerat, kan vara direkt livsavgörande.
  Kursen gav mig som ledare för friluftsaktiviteter under årets alla månader en större verktygslåda och ökat självförtroende gällande sjukvård i vildmark.
  Upplägget med teori blandat med praktiska övningar och scenarioövningar var mycket bra för att befästa kunskaperna. De avslutande scenarioövningarna med externa skademarkörer lyfte det hela ytterligare en nivå och gav verkligen en extra tankeställare.
  En mycket genomtänkt utbildning där det märks att dom som planerat har gott om egen erfarenhet från verkligheten.
  Kan verkligen rekomenderas för alla som rör sig i skog och mark.

 3. Torbjörn Palm (verifierad ägare)

  Det nya upplägget med att man läser och tentar av teorin innan man träffas tror jag på. I och med att jag var inläst på ämnet hade jag lättare att ta till mig genomgångarna och de praktiska övningarna.

  Under kursens 2 dagar varvades teoretiska pass med praktiska genomgångar och verklighetstrogna scenarion. Eftersom jag inte har någon tidigare erfarenhet av sjukvårdsutbildningar så var det mycket information som skulle tas in och instruktörerna utmanade oss hela tiden.

  Jag kan verkligen rekommendera alla som rör sig i skog och mark att gå denna kurs. Den gav mig verktyg för hur jag ska agera vid eventuell skada eller sjukdom i vildmarken, men den gav mig också insikten kring vilka problem vi ställs inför om vi skulle bli skada i vildmarken.

Skriv en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande produkter

Emergency Medicine and alpinism: the best of two worlds!

14,950 kr

Köp nu
Gratis informationsblad för dig som vill repetera din kunskap eller få en överblick av livsviktiga tillstånd som kan uppstå i fält.

kr

Köp nu
Håll din kunskap färsk! Se till att du alltid är redo att agera genom att repetera de livräddande kunskaperna du lärde dig under AOV

3,800 kr

Köp nu

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så missar du inget spännande som händer!
Nyhetsbrev

© Copyright 2022 | Adventure Medicine Sweden AB | 556994-5636 | All Rights Reserved