Adventure Medicine logo

Going High – Höghöjdsmedicin för entusiaster

Going High covers the healthy and ill body at altitude. Whether you are curious about what happens when you travel to higher altitudes, or want to be properly prepared as the leader of an expedition, Going High is a book for you.

Product description
Product details
Recensioner

Product description

Bokens upplägg

Del I: Jorden & höjd

I del I sätts höghöjdmedicinen i sitt sammanhang. Hur kommer det sig att vi vet det vi vet? Varför spelar höjd roll överhuvudtaget? Och varför pratar vi så mycket om syre? Här ges den grundläggande förståelsen för de yttre förutsättningarna.

Del II: Kroppen & höjd

Del II handlar om kroppen. Till en början diskuteras hur syreomsättningen fungerar på havsnivå, för att därefter gå på djupet hur kroppen påverkas av, och anpassar sig till, höjd över tid.

Del III: Vistelse på höjd

Det vi ofta tar för givet på havsnivå kan vara en utmaning på höjd. I del III diskuteras vanliga aspekter av livet, fast på höjd. Hur påverkas fysisk prestationsförmåga, aptiten och sömnen? Ska man undvika hög höjd om man har mens? Om man är gravid? Och måste man sluta med kaffet? En stor del ägnas också åt den sociala aspekten på höjd, både som individ och som gruppledare.

Del IV: Höjdsjuka

Del IV handlar om det som de flesta är rädda för; höjdsjuka. Här diskuteras vad höjdsjuka är, risken att drabbas, hur man upptäcker det i tid, hur man kan behandla det och sist, men absolut inte minst, vad man kan göra för att undvika att drabbas från första början.

Del V: Miljörelaterade tillstånd

På hög höjd finns det fler utmaningar än bara höjden. Det blir inte bara kallare, utan kroppen hanterar kyla sämre. Solens strålar lyser starkare och tillgång till rent vatten svårare. Del V handlar om vanliga problem orsakade av miljön på höjd.

Del VI: Sjukdomar på höjd

Det som förr endast var för professionella äventyrare och bergsbestigare kan idag upplevas av många fler. Men hur ska man resonera om man inte är helt frisk till att börja med? Vad ska man tänka på innan, under och efter en resa till höjd? I del VI diskuteras vanliga sjukdomar och hur de påverkas av, och påverkar, vistelse på höjd.

Del VII: Akut sjuk på höjd

Höga höjder medför ökade risker för skada och sjukdom, både utifrån höjd och miljö men också aktivitet. I del VII går vi igenom algoritmen för akut omhändertagande i vildmark, anpassat till de specifika utmaningar som uppstår på höjd. Vi diskuterar även vad man ska tänka på om man snabbt måste få hjälp, både evakuering, kommunikation och första hjälpen-kit.

Del VIII: Fördjupning

I del VIII går vi djupare på aspekter som ökar förståelsen. Vad mäter en pulsoximeter egentligen och varför är den inte pålitlig på höjd? Vilka läkemedel kan man använda mot höjdsjuka? Och hur fungerar en bärbar tryckkammare?

Product details

Additional information

Weight 540 g
Dimensions N/A
Going High

e-bok, kombination e-bok + tryckt format, tryckt bok

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Going High – Höghöjdsmedicin för entusiaster”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related products

Emergency Medicine and alpinism: the best of two worlds!

14,950 SEK

Buy now
Free fact sheets for those who want to refresh their knowledge or get an overview of life-threatening conditions that can occur in the backcountry.

SEK

Buy now
Håll din kunskap färsk! Se till att du alltid är redo att agera genom att repetera de livräddande kunskaperna!

3,800 SEK

Buy now

Newsletter

Follow our journey! Newsletter in Swedish.
Newsletter
© Copyright 2022 | Adventure Medicine Sweden AB | 556994-5636 | All Rights Reserved