Adventure Medicine logo

Möt doktor Erik Svensk, överläkare i anestesi- och intensivvård och en av föreläsarna på Expeditionsmedicin

9 June, 2022
Category , , ,

Det är jätteroligt att få presentera Dr. Erik Svensk, en av våra fantastiska föreläsare på kursen Expeditionsmedicin nu i augusti. Han är överläkare i anestesi- och intensvivård med ett brinnande intresse för vildmarksmedicin.


  • Hur kommer det sig att du valde att fördjupa dig inom vildmarksmedicin?

Jag har alltid haft ett intresse av att vara utomhus och hittade av en slump information om wilderness medical society i USA. Jag åkte på en konferens i Park City 2010 och tyckte att konceptet combining your profession with your passion lät väldigt tilltalande.

  • Vad är ditt råd till andra som vill specialisera sig inom fältet?

Jag tror att det är viktigt att skaffa sig gedigen kunskap och trygghet i sitt vanliga yrkesutövande och sedan bygga ut det med nischfärdigheter inom vildmarksmedicin för att kunna applicera sitt kunnande i en annan miljö.

  • Vad är den vanligaste missuppfattningen när det kommer till vildmarksmedicin?

Att det är ungefär samma sak som akutmedicin på sjukhus. Förutsättningarna och de färdigheter som krävs skiljer sig avsevärt.

  • Vad är dina tre tips för smärtlindring i fält?
  1. Krångla inte till det.
  2. Bli riktigt duktig på att hantera småskavanker som stukningar och skavsår då det är det vanligast förekommande
  3. Ta smärta på allvar och jobba förebyggande. Något som hemma är en småsak kan bli väldigt allvarligt pga. andra miljöfaktorer.
  • Vad har du alltid med dig i ditt första-hjälpen kit?

Jag gillar verkligen SAM-splint. Den är förhållandevis lätt och utmärkt till att stabilisera stukningar och frakturer vilket är den bästa smärtlindringen. Den kan också dubblera som vindskydd till gasköket vilket gör att den alltid kommer till användning.

Om föreläsaren

Erik Svensk är överläkare inom anestesi och intensivvård på Sundsvalls sjukhus med sektionsansvar för Intensivvården. Han bor sedan december 2021 i Melbourne där han jobbar som Intensivvårdsläkare på Frankston hospital.

Erik har extensiv erfarenhet av utbildning inom vildmarksmedicin, akut omhändertagande och luftvägshantering med kursverksamhet för bl.a. AWLS, PHTLS, DIMM och Beyond Basic Airway med kurser i Norge, Sverige, Australien och Nepal.

Charter a course

Do you want a course specifically aimed at your needs? We can arrange courses in different environments to better mimic the possible situations that can arise relevant to you. We can adjust the intensity of the course and the technical level. Contact us for more information!
Contact

Newsletter

Follow our journey! Newsletter in Swedish.
Newsletter
© Copyright 2022 | Adventure Medicine Sweden AB | 556994-5636 | All Rights Reserved