Adventure Medicine logo

Hur blir man expeditionsläkare?

Många drömmer om att resa till avlägsna platser, uppleva det få har möjlighet att erfara och vara med om ett ”riktigt” äventyr. Fler och fler verkar dessutom vilja göra det även i tjänsten men vet inte riktigt vart de ska börja. Denna text är till er.
Det finns nog lika många vägar som expeditionsläkare, men under mina expeditioner och utifrån vad jag själv letar efter när jag söker kollegor, har jag identifierat 3 grundläggande punkter.

1. Testa dig.

Åk till de platser där du vill jobba. Vill du arbeta med bergsexpeditioner, bestig berg. Vill du jobba i arktiska klimat? Åk till Svalbard, Alaska eller Grönland. Vill du tjänstgöra på djungelexpeditioner? Åk till Borneo eller Amazonas. Åk på en så lik resa som möjligt och känn efter.

  • Var det fantastiskt och härligt och alldeles tillräckligt? Fortsätt då med semesterresor, man kan uppleva otroliga äventyr på egen hand!
  • Känner du att du behöver ytterligare utmaningar, att pressa dig ännu mer och ta dig högre, längre, kallare? Satsa på en äventyrskarriär! Är det din egen äventyrlusta som lockar då borde du satsa på den istället.
  • Upplever du att, trots den fantastiska resan, så saknades en dimension? Att du vill hjälpa fler att få uppleva det du precis varit med om? Att du längtar efter att förkovra dig i de medicinska frågeställningarna som dök upp? Bli expeditionsläkare!

2. Tillskansa dig rätt kunskap.

  • Lär dig specifik kunskap för ditt uppdrag. Även om vildmarksmedicin baseras på samma vetenskap och empiri som den vanliga sjukvården är praktiken högst annorlunda. Bedöma frostskador på Denali är annat än på akuten och handläggningen av sårinfektioner på Borneo skiljer sig från vårdcentralen. Läs bergsmedicin, tropikmedicin, trauma i vildmark eller det som bäst täcker in det du vill jobba med. Se också till att du har fått praktisk övning och känner dig trygg med handläggningarna och åtgärderna. För när du väl är i tjänst är du troligtvis alldeles själv: utan kollegor, bakjourer eller internetmedicin. Det finns en rad olika kurser, både i Sverige och internationellt, med lite olika fokus, till exempel Expedition Medicine.
  • Utöver medicinsk kunskap kommer du behöva bekanta dig med mer praktiska frågeställningar som tangerar sjukvården. Frågor som rör riskanalys, expeditionsplanering och överlevnadsfrågor (vattenrening, skydd från miljö etc.) hamnar förr eller senare på expeditionsläkarens bord.

3. Sök jobb utanför lådan men ta inte vad som helst.

Ökad medvetenhet både hos resenärer och researrangörer har gjort att efterfrågan på vildmarksmedicinsk kompetens ökar. Jag skulle avråda från att åka på uppdrag där enda ersättningen är rabatterad resekostnad eller dylikt, för ditt juridiska ansvar är detsamma oavsett din betalning. Mängden arbete som går åt med all förberedelse, utformning av sjukvårdskit, samt den fysiska och mentala stressen om någon bli allvarligt sjuk, ska inte underskattas.

Att jobba som expeditionsläkare har varit bland det bästa, och mest utmanande jag gjort, inte bara som läkare. Det är absolut ingen semester, snarare är man primärjour och bakjour samtidigt – dygnet runt. Men man tvingas att bli så bra man bara kan vara, och man får uppleva platser och situationer som man annars bara läser om. Vem vet, din nästa jour kanske är i Himalaya?

Charter a course

Do you want a course specifically aimed at your needs? We can arrange courses in different environments to better mimic the possible situations that can arise relevant to you. We can adjust the intensity of the course and the technical level. Contact us for more information!
Contact

Newsletter

Follow our journey! Newsletter in Swedish.
Newsletter
© Copyright 2022 | Adventure Medicine Sweden AB | 556994-5636 | All Rights Reserved