Adventure Medicine logo

Möt Maja Tesch - utbildningsansvarig för AOV

3 November, 2022
Category ,

”Det bästa med Adventure Medicine är kollegorna jag lärt känna under vägen”

Maja är sjuksköterskan som flyttade från storstaden till en gård på landet. Med ett intresse för både sjukvård och friluftsliv, brinner hon för att lära dig hur du hanterar ett olycksfall när hjälpen är långt borta. 

Maja, du är utbildningsansvarige för vår kurs AOV (Akut omhändertagande i vildmark). Berätta kortfattat om dig, vem är Maja?

Jag växte upp i Stockholm, bodde och pluggade utomlands ett par år efter gymnasiet. Jag kom tillbaka till Stockholm, utbildade mig och började jobba som sjuksköterska. Jag träffade min nuvarande sambo 2017 och inom ett år hade vi sagt upp oss från våra jobb, köpt en gård och blivit med får, höns, katter och barn. Idag, fem år senare bor vi kvar på gården @backasbackyard, kallar oss bönder och har ännu fler får, hönor, lika många katter och ett till barn.

Hur var din sommar, något litet eller stort äventyr som du gjort som var något extra, som du kommer att minnas lite extra?

Min sommar var intensiv, en hel del jobb, småbarnsliv och allt vad det innebär att bo på gård. Jag kan inte välja höjdpunkt för det var mycket som var bra, men för att nämna några var vi och campade med barnen, var i Åre och sprang Peak Performance Vertikal K, tävlade swimrun på olika håll och umgicks mycket med vänner och familj. 

Vad har du alltid med dig i ditt första-hjälpen kit?

Extra kläder och energi, alltid. Skavsårsplåster, trots att jag bara råkar ut för skavsår första dagarna på skidsäsongen. Elastisk linda och tejp.

Vad gör du som huvudansvarig på AOV, och vad är det du gillar med ditt jobb?

Som huvudansvarig för AOV ser jag bland annat över logistiken, bokar in kurser och ser till att det finns instruktörer och utrustning till varje tillfälle. Det är alltid lika intressant att följa hur okända människor hittar ett sätt att jobba tillsammans och bringa ordning i en kaosartad situation. Dessutom är det roligt att förmedla viktig kunskap och veta att det rör sig fler ute i naturen som kan agera om det sker en olycka. Jag brinner verkligen för att dela med mig av den här kunskapen och jag älskar att se människors utveckling under kursdagarna. Idag har jag jobbat som instruktör på flera kurser och event och det blir bara roligare för varje gång.

Du läser mer om vår kus AOV (Akut omhändertagande i vildmark) - HÄR

Jag vet att du har ett bakgrund som väldigt aktiv, berätta lite om den.

Min bakgrund är faktiskt inte så väldigt aktiv, jag började träna när jag läste medicin och min kropp höll på att explodera fast hjärnan var helt slut efter alla timmar på bibblan. Som student var jag helt pank och det billigaste jag kunde tänka mig var löpning så jag bestämde mig för att jag skulle börja med det. Jag fick en startplats på Stockholm halvmaraton 2013 och förvånade mig själv när jag sprang in under 2h, kände mig helt oslagbar och anmälde mig till några andra lopp samma höst. Året därpå var jag med och snitslade av banan på en swimruntävling i Stockholms skärgård, blev superinspirerad och anmälde mig till samma tävling kommande år. Tänkte att jag hade en hel vinter på mig att lära mig crawla. Vintern gick och jag åkte skidor istället för att simma, våren kom och tävlingen gick av stapeln. Min kusin som jag körde med hetsade in oss på en 4e plats och vi kvalade in till VM i SwimRun - ÖtillÖ. Jag körde några tävlingar till under sommaren och bara en vecka innan start blev det klart att jag faktiskt skulle köra ÖtillÖ med en som blivit av med sin partner på kort varsel. Vi vann ÖtillÖ och därefter var jag liksom fast i outdoor-livet. På den vägen är det och nu är jag biten av flera outdoorsporter.

Åre. Foto: Lars, Instagram @meandmybravefox

När började, och vad var det som lockade att få arbeta med Adventure Medicine?

Jag träffade Olivia när vi båda jobbade på Södersjukhuset i Stockholm, jag hade precis varit i Tajikistan på en expedition som vi kallade "Worlds Highest SwimRun" då jag och tre killar simmandes och springandes korsade sjön Karakul som ligger i bergstrakten Pamir på 3914m höjd. Vi började prata och jag kände direkt att jag ville lära mig använda mina sjuksköterskakunskaper i en vildmarkskontext. Olivia rekryterade mig till företaget och jag höll min första kurs efter många timmars utbildning 2017.

Min teoretiska spetskunskap som sjuksköterska är diabetes, men jag har mycket praktisk erfarenhet från olika äventyr. Jag vet hur det känns att vara nedkyld, överhettad, springa med hemska skavsår, vara jättetrött och kanske lite vilse på kartan - det ger mig extra tyngd i undervisningen.

Hur ser din höst ut, rent allmänt men även arbetsmässigt?

Jag har varit på en fem dagar lång kurs i England som arrangerades av World Extreme Medicine. I höst ser jag fram emot att få hålla alla de kurser vi ska ha i höst, både själva och abonnerade. Det är jättekul att det finns ett stort intresse för att gå den här typen av utbildning och det känns tryggt att vi får fler och fler certifierade människor ute i naturen.

Vill du komma i kontakt med Maja, abonnera en kurs eller workshop, når du Maja enklast på - maja@adventuremedicine.se

Maja kan du även följa på Instagram: @majatesch

ÖTILLÖ UTÖ - 2017. Foto: JakobEdholm.com

Charter a course

Do you want a course specifically aimed at your needs? We can arrange courses in different environments to better mimic the possible situations that can arise relevant to you. We can adjust the intensity of the course and the technical level. Contact us for more information!
Contact

Newsletter

Follow our journey! Newsletter in Swedish.
Newsletter

© Copyright 2022 | Adventure Medicine Sweden AB | 556994-5636 | All Rights Reserved