AOV-instruktören Matilda berättar:

Det glädjer mig att många vill ge sig ut i vår natur, tar sig tid från den dagliga stressen, njuter och utmanar sig själva. När vi är ute i vildmarken är vi där på naturens villkor. Är vi väl förberedda och har med oss kunskap om hur vi tar hand om oss själva och andra i olika situationer ökar vi säkerheten kring vårt äventyr. Du som ledare i en grupp behöver ha fördjupad kunskap i omhändertagande om olyckan är framme eller om någon i gruppen blir sjuk.

Som AOV-instruktör ansvarar jag för att på ett inspirerande och pedagogiskt sätt ge kursdeltagarna ökad kunskap i vad man bör göra och inte bör göra om olyckan är framme då vi har mer än en timme till sjukhusvård. Jag vill ge kursdeltagarna en trygghet när de är ute, och öka deras möjligheter till att rädda liv i vildmarken om det skulle behövas.

Jag håller i en tre dagarskurs som innehåller föreläsningar, diskussioner och praktiska övningar. Till min hjälp har jag en assisterande instruktör och vi tillsammans ser till att de tre dagarna blir så lärorika, roliga och inspirerande som möjligt. Under kursdagarna behöver jag hålla många bollar i luften samtidigt. Jag ska tryggt och inspirerande förmedla kunskap och kunna svara på frågor samt anpassa förklaringar utifrån deltagarnas kunskap och tidigare erfarenhet. Jag och den assisterande instruktören samordnar även med fika, lunch och hjälper figuranterna på plats inför scenarioövningar.

Som AOV-instruktör har jag flerårig erfarenhet från friluftsliv, sommar som vinter, och föreläsningarna blandas upp med egna erfarenheter från olika situationer. Kursdagarna är fyllda med frågor och diskussioner där alla deltagare bidrar med kunskap, tankar och berättelser från verkligheten. Jag är som person öppen och prestigelös och kan jag inte svara på någon fråga så tar jag med mig den och läser på och återkommer nästa dag. Att vara AOV instruktör är roligt, utmanande och väldigt lärorikt!