
Skidåkning är en populär vintersport som lockar tusentals entusiaster till bergen varje år. För många svenskar är det en av årets höjdpunkter att få susa ned för pisterna.
Men utförsåkning innebär också en risk för flera allvarliga skador. Här kommer några tips på hur du kan få en säkrare – och roligare! – åkning i år!
Vanliga skador
Muskeloskeletala skador
Det är musklerna och skelettet som drabbas oftast vid utförsåkning. Tekniska framsteg, såsom högre och styvare pjäxor, har minskat både skadefrekvensen och allvarlighetsgraden vid skidåkning. Knäskador är däremot fortfarande vanligt och skador på korsbanden uppstår när skidan och underbenet åker utåt medan knät vrids inåt. Det drabbade knät svullnar upp, gör ont, och det blir svårt att stödja på benet. Skidåkartumme, som fått sitt namn av den vanliga skademekanismen att en skidåkare tar emot sig med en stav i handen, innebär en slitskada i det sidostabiliserande ledbandet på tummens insida närmast pekfingret. Leden gör då ont och styrkan i nypgreppet försvinner. Benbrott i handleder och axelskador drabbar främst snowboardåkare då de oftare tar emot sig med armarna. Minska risken för muskeloskeletala skador genom att ha rätt utrustning och åka nedfarter som matchar din förmåga. Utveckla gärna din åkteknik med lektioner. Skulle en skada inträffa, se till att omedelbart uppsöka sjukvård för bedömning, och fortsätt inte åka med en skadad kroppsdel, då det både kan förvärra skadan och ökar risken för nya skador.
Skallskador
Skallskador är den vanligaste allvarliga skadan och är den vanligaste dödsorsaken i samband med utförsåkning. Fall är den vanligaste orsaken till skallskada, följt av kollisioner med objekt utanför skidområdet, såsom träd eller stenar. Symtom kan inkludera huvudvärk, yrsel, illamående och förvirring. I allvarligare fall kan medvetslöshet eller kramper uppstå. Det är avgörande att söka omedelbar medicinsk hjälp om du misstänker en skallskada, eftersom tidig behandling kan öka chanserna till full återhämtning avsevärt. För att förebygga skallskador är det viktigt att alltid använda en ordentligt anpassad hjälm vid utförsåkning. En hjälm kan kraftigt minska risken för en allvarlig skallskada och är ett enkelt men effektivt sätt att skydda sig själv i pisten.
Nedkylning
När man åker skidor är det viktigt att vara medveten om risken för nedkylning som uppstår när kroppen förlorar värme snabbare än den kan producera den. Symptom på nedkylning kan inkludera huttring, förvirring och otydligt tal. Mildare nedkylning kan behandlas genom att komma in i värmen och dricka varma drycker med mycket socker, men mer allvarliga fall kräver omedelbar medicinsk uppmärksamhet. För att förebygga nedkylning är det viktigt att klä sig efter vädret och ta regelbundna pauser för att värma sig och få i sig energi.
Solskador
Solskador är en ofta förbisedd aspekt av säkerhet vid utförsåkning. Snö är starkt reflekterande vilket ökar riskerna även när det är molningt. Exponering för ultraviolett (UV) strålning från solen kan leda till solbränna och öka risken för hudcancer. Dessutom kan man bli snöblind, vilket är i princip en solbränna på ögonen. Symtom på snöblindhet inkluderar smärta, suddig syn och känslighet för ljus. För att förebygga dessa typer av skador är det väsentligt att använda solskyddsfaktor med hög SPF på oskyddad hud, samt solglasögon med UV-skydd och rätt filter för vädret.
Allmänna råd

Utöver dessa specifika tips finns det några allmänna råd att ha i åtanke när man åker skidor.
- För det första är det viktigt att aldrig åka ensam. Ha alltid en kompis med dig och se till att någon vet var du åker och när du planerar att återvända.
- För det andra är det avgörande att ha kunskap om första hjälpen. Att ta en kurs i till exempel akut omhändertagande i vildmark eller expeditionsmedicin kan ge dig de färdigheter du behöver för att hantera medicinska nödsituationer i skidbacken. Ta även med dig ett anpassat första-hjälpen kit som du känner dig trygg med att använda om en skada skulle uppstå.
- För det tredje är det viktigt att vara i god fysisk form för din åkstil. Att vara i god form kan hjälpa dig att undvika trötthet och minska risken för skador. Ta pauser när det behövs och bygg gradvis upp till mer utmanande åk. Det är också viktigt att äta och dricka regelbundet för att orka mer.
- För det fjärde, se till att känna till och följa alla säkerhetsregler på skidanläggningen. Detta inkluderar att känna till allmänna säkerhetsregler för skidåkning, till exempel hur man stannar säkert och väjer för andra skidåkare.
- Slutligen, kom ihåg att ha kul!
Genom att följa dessa enkla tips kan du minska risken för skador och njuta av din skidupplevelse till fullo. Om du har några frågor eller funderingar om skidsäkerhet, tveka inte att kontakta oss på Adventure Medicine!
Foto: Joda Dolmans